Skontaktuj się z nami: +48 664 355 280 bio@biobabalscy.pl

Blog kategorie

Jak zrobić zdrowe muffinki?

Jak zrobić zdrowe muffinki?

Muffinki to nie tylko pyszny deser, ale i świetna propozycja na słodkie śniadanie. Jak zrobić zdrowe muffiny, które poza walorami smakowymi dostarczą nam również wartości odżywczych? Przetestujcie nasze przepisy!

Muffinki to zdrowa alternatywa dla klasycznego ciasta

Aromatyczne, niewielkie, idealne na słodkie śniadanie, przekąskę lub deser. Babeczki czy też muffinki lubiane są zarówno przez najmłodszych, jak i dorosłych. Odpowiednio przygotowane babeczki mogą nie tylko być pysznym deserem, ale i łakociem, który dostarczy organizmowi sporą dawkę wartości odżywczych. Aby zaserwować sobie porcję zdrowych słodkości, przygotuj muffinki na bazie ekologicznych produktów.

Czy muffinki mogą być zdrowe?

Muffinki mogą być zdrowe, jeśli są przygotowane z odpowiednich składników. Tradycyjne przepisy na muffinki często zawierają dużo cukru i tłuszczu, ale można je modyfikować, aby były bardziej odżywcze i mniej kaloryczne. Poznaj sposoby na przygotowanie zdrowszych muffinek:

  • Można zmniejszyć ilość cukru i zastąpić go naturalnymi słodzikami, takimi jak miód, syrop klonowy lub purée z daktyli. Tłuszcz można zmniejszyć, zastępując część lub całość masła lub oleju jogurtem naturalnym, musami owocowymi (np. jabłkowym lub bananowym) lub purée z awokado.
  • Używanie pełnoziarnistej mąki zamiast białej mąki zwiększa zawartość błonnika w muffinkach. Można również dodać otręby, nasiona chia lub siemię lniane, co dodatkowo podniesie ich wartość odżywczą.
  • Dodanie białka w postaci proszku proteinowego, orzechów, nasion (np. chia, siemię lniane) lub nawet czystego serka wiejskiego może zwiększyć wartość odżywczą muffinek, czyniąc je bardziej sycącymi.
  • Dodawanie świeżych lub mrożonych owoców, takich jak jagody, truskawki, maliny czy kawałki jabłka, może nie tylko poprawić smak, ale również dodać witamin, minerałów i błonnika. Warzywa, takie jak marchewka, cukinia czy słodkie ziemniaki, również mogą być świetnym dodatkiem.

Muffiny dyniowe na mące orkiszowej

Przepis na zdrowe muffinki dyniowe na mące orkiszowej

Przygotuj zdrowe muffinki warzywne z orkiszem i dynią! Orkisz to źródło witaminy A, E i D oraz fosforu, żelaza i miedzi. Składniki te korzystnie wpływają na skórę, włosy i oczy, pomagają również zwalczyć anemię. Dynia jest bogata w beta-karoten i przeciwutleniacze chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • 450 g purée z dyni
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kostki miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 6 jajek

Przygotowanie:

Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier i dynię. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna, wbijamy jajka. Kolejno dodajemy mąkę, mieszając mikserem na najmniejszych obrotach. Ciasto przekładamy do papilotek, wypełniając je do połowy.. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 - 30 minut. Gotowe muffiny dekorujemy cukrem pudrem.

Biobabalscy od kuchni

Muffinki z płaskurki z jagodami i kokosem

Płaskurka to skarbnica przeciwutleniaczy, które chronią przed miażdżycą i rozwojem chorób nowotworowych. Ten gatunek zboża posiada również beta glukany, które są uważane za naturalny antybiotyk. Wiórki kokosowe natomiast są źródłem błonnika.

Składniki:

  • 500 g mąki z płaskurki
  • 150 g masła
  • 400 ml mleka
  • 200 - 250 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 szklanka czarnych jagód lub borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka i płynne składniki wraz z przestudzonym rozpuszczonym masłem. Do ciasta dodajemy wiórki i jagody (jeśli używamy mrożonych owoców, wcześniej odsączamy nadmiar soku). Gotowe ciasto przekładamy do papilotek, wypełniając je do połowy. Pieczemy przez ok. 20 - 30 minut w temp. 200 stopni.

Muffiny z samopszy

BIO muffinki bananowe z samopszy

Samopsza jest bogata w białko i aminokwasy egzogenne, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, hormonów tarczycy i nadnerczy. Banany z kolei są źródłem potasu, który reguluje pracę mięśni. Przygotuj zdrowe muffinki dla dzieci!

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki z samopszy
  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 5 łyżek zmielonych na mąkę migdałów
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Banany miksujemy na gładką masę, dodajemy mąkę z samopszy, zmielone migdały, płatki i olej. Całość mieszamy, następnie nakładamy do papilotek, wypełniając je do połowy. Pieczemy przez ok. 30 min. w temp. 170 stopni. Opcjonalnie możemy dodać do ciasta owoce lub kawałki gorzkiej czekolady. Gotowe muffinki posypujemy cukrem pudrem.

Czy wiesz, jak przygotować zdrowe muffiny?

Desery nie muszą być tuczące i niezdrowe. Powyższe propozycje pomogą Ci przygotować pyszne i aromatyczne domowe muffinki, które, dzięki zawartości naturalnych, ekologicznych składników, wzmocnią Twój organizm, dostarczając mu wartościowych składników.

Zobacz również poprzednie wpisy:
Samopsza - zdrowie w czystej postaci
Orkisz - skarbnica zdrowia
Walentynkowe wypieki - zdrowo i ekologicznie

Książki z ekologicznymi przepisami

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium