Skontaktuj się z nami: +48 664 355 280 bio@biobabalscy.pl

Mąka z płaskurki typ 1850 BIGPACK 5kg BIO

Dostępność: Piątek (19.04), godz. 15:00
Cena: 89,25 zł 89.25
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 3.19633
Producent: Bio Babalscy
Kod produktu: 850F-45416

Opis

Płaskurka jest odmianą pszenicy, do której jako pierwsi przekonali się mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Badania polskich historyków dowodzą, że to właśnie uprawa płaskurki zapoczątkowała rozwój rolnictwa na terenie dzisiejszej Polski. 

Ziarna płaskurki charakteryzują się wysoką zawartością składników mineralnych takich jak magnez, fosfor i wapń oraz witaminy A, E, B. Ich nieocenioną zaletą jest również duża ilość przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego, którego składnikiem są miedzy innymi beta glukany, uważane za naturalny preparat wzmacniający odporność.

 

Właściwości mąki z płaskurki

Mąka uzyskana z ekologicznych ziaren płaskurki polecana jest dla wszystkich osób prowadzących zdrowy styl życia, którego najważniejszym elementem jest zdrowa żywność. Ofertę kierujemy zwłaszcza do osób dbających o piękną sylwetkę lub dążących do uzyskania idealnej wagi w zdrowy i smaczny sposób. Otóż potrawy sporządzone na bazie mąki z ziaren płaskurki są niskokaloryczne (ok. 335 kcal w 100 g produktu) oraz ze względu na dużą ilość zawartego w niej błonnika stają się syte, przyspieszają perystaltykę jelit oraz wpływają pozytywnie na tempo przemiany materii. 
Pozyskanie mąki z płaskurki wzbogaca przygotowane z niej posiłki o przeciwutleniacze, które chronią przed miażdżycą, nowotworami, chorobami serca oraz spowalniają procesy starzenia się komórek. 

Warto również zwrócić uwagę na właściwości magnezu, który w dużej mierze zawarty jest w mące pochodzącej z tego ziarna. Charakteryzuje go działanie wzmacniające mięśnie, co przemawia za tym, że mąka ta może stanowić idealną bazę potraw dla sportowców oraz osób aktywnych, zarówno fizycznie jak i intelektualnie, gdyż magnez niweluje skutki stresu, napięcia nerwowego oraz wspomaga pracę mózgu. 

Kolejny, ważny w każdej diecie składnik to wapń. Od niego zależy stan naszych kości i zębów, prawidłowo przebiegające procesy krzepnięcia krwi oraz funkcjonowanie układu nerwowego. Na jego niedobory narażeni są w szczególności weganie oraz kobiety karmiące piersią, których dzieci wykazały nietolerancję laktozy zawartej w produktach pochodzenia mlecznego. Jednak nasza mąka z ziaren płaskurki może zapewnić im bogate źródło doskonale przyswajalnego pierwiastka.

Dania z mąki z płaskurki

Przeznaczeniem mąki jest wypiek wszelkiego rodzaju ciast, chlebów, naleśników, które nabierają z nią ponadczasowego smaku. Dzięki niej możemy cieszyć się doskonałymi potrawami, nie martwiąc się o zdrowe trawienie i niedobory ważnych składników odżywczych. 
Zdrowie, piękno, witalność i młodość to najlepsze, co możemy podarować sobie i naszym bliskim.

Sprawdź również inne produkty w kategorii: Mąka z płaskurki.


 

Produkt rolnictwa ekologicznego.
Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194 B; RE-07/2005PL
Kraj pochodzenia - Polska

Szczegóły

Produkt Mąka
Rodzaj Płaskurka

Produkty powiązane

Makaron razowy orkiszowy świderki BIO 400g Makaron razowy orkiszowy świderki BIO 400g
Cena: 7,50 zł
Mąka owsiana BIO Typ 1850 0,5 kg Mąka owsiana BIO Typ 1850 0,5 kg
Cena: 7,50 zł

Opinie o produkcie (5)

12 grudnia 2017

Jestem bardzo zadowolona,chleby na zakwasie pieczone z tej mąki są przepyszne. Polecam ją moim znajomym.

1 stycznia 2018

Mąka z płaskurki to najlepsza mąka z ktorej chleb w smaku nie ma sobie równych. A moje dziecko ktore nie moze jesc pszenicy zwyczajnej jest zachwycone ta mąką o lekko orzechowym smaku z ktorej robimy makaron chleb i pierogi oraz tak zwane pólplomyki z dodatkiem czarnuszki. Mamy wiele pomysłów na ta wspaniałą i jak że zdrową mąkę dlatego zamawiamy zawsze duze torby 3kg sa super. Stawiamy na zdrowie :-)

22 stycznia 2018

Świetny pełnowartościowy produkt,którym z powodzeniem zastępujemy białą pszenną mąkę. Sprawdziła się w cieście na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami - cała rodzina była zachwycona. Smażymy też niej naleśniki - do mąki dodajemy tylko jajak, wodę i odrobinę soli. Są pyszne.

1 lutego 2018

Mąka z płaskurki nieco różni się od innych mąk - ale wystarczy nauczyć się z nią obchodzić a będzie wspaniałą podstawą wielu dań. Ja robię z niej zarówno ciasta jak i podkłady pod pizzę oraz dodaję do chleba. Bardzo ją lubię i udało mi się namówić do jej stosowania także mamę, która nie łatwo zmienia nawyki w kuchni! Dzięki tej mące będzie zdecydowanie zdrowiej piec! Polecam...

28 sierpnia 2020

Świetna na wypieki , pierogi chleb ,naleśniki, a smak i aromat przy pieczeniu roznosi się po domu .

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium