Mąka Orkiszowa typ 1850 1kg BIO

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 9,35 zł 9.35
ilość szt.
lub złóż zamówienie telefonicznie +48 664 355 280
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Bio Babalscy
Kod produktu: BF45-338F8

Opis

Orkisz jest jednym z najstarszych zbóż na świecie. Początki jego uprawy sięgają 8 tysięcy lat przed naszą erą. Niegdyś bardzo popularne ziarno używane do wypieku chleba, z czasem zapomniane, dziś wraca do łask. O jego właściwościach przekonali się lekarze i żywieniowcy z całego świata.

Właściwości mąki orkiszowej

Ziarna orkiszu są bogate w wiele cennych składników odżywczych i witamin takich jak A, E i D  oraz kompleks witamin z grupy B. Źródło fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i kobaltu przyczynia się do wielu cennych właściwości dla zdrowia. Ziarna zawierają również kwas krzemowy, mający duży wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci a także dba o zdrowie układu pokarmowego.

Osoby dbające o sylwetkę powinny sięgać po produkty bogate w błonnik pokarmowy. Taka jest właśnie mąka orkiszowa razowa, gdyż potrawy z niej przygotowanie zapewniają długotrwałe uczucie sytości oraz pobudzają do działania pracę jelit. Ponadto błonnik  obniża stężenie cukru we krwi po posiłku a także dzięki zawartości beta- glukanów naturalnie wspiera odporność.

Witamina A to składnik  biorący udział w wielu procesach zachodzących w organizmie. Bogate jego źródło dostarczane wraz z pożywieniem zapobiega tak zwanej kurzej ślepocie, objawiającej  się złym widzeniem  po zmierzchu a także jest składnikiem budulcowym szkliwa nazębnego.

Witamina młodości i płodności to witamina E, która zaliczana jest do grupy silnych antyoksydantów, gdyż przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz zapobiega bezpłodności. Co więcej, hamuje utlenianie cholesterolu, tym samym redukuje przyczynę wystąpienia miażdżycy. Produkty pochodzenia ekologicznego zadbają o dostarczenie jej dawek do organizmu, co pozwala w smaczny, pożywny sposób wpływać na zdrowie.

Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, łagodzą napięcie nerwowe, wpływają na dobry nastrój. Kompleks tych witamin wspiera również sprawność umysłową oraz pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie układu krążenia i układu pokarmowego. Dostarczanie ich wraz z posiłkami to podstawa dobrze zbilansowanej diety.

Kobalt to pierwiastek, który razem z witaminą B12 bierze udział w prawidłowym działaniu układu nerwowego oraz w procesie wytwarzania czerwonych krwinek. Lekarze i specjaliści do spraw żywienia zaliczają wegan i wegetarianów do osób będących w grupie ryzyka wystąpienia niedoborów tego pierwiastka. Produkty na bazie mąki orkiszowej zapewnią dobre źródło nie tylko kobaltu, ale też żelaza, które w dietach bezmięsnych również jest deficytowe. Żelazo tak  jak kobalt wpływa na zdrowie krwi, tym samy zapobiega występowaniu anemii.

Fosfor i mangan swoje działanie kierują głównie w stronę kości i zębów. Są to pierwiastki stosowane w profilaktyce walki z osteoporozą.   

Cynk swoje niezwykłe właściwości odzwierciedla między innymi w pięknie zewnętrznym. Sprawia, że włosy stają się lśniące, paznokcie mocne a skóra promienna i gładka. Ponadto sprzyja pracy tarczycy oraz podnosi poziom uwalniania serotoniny, będącej hormonem szczęścia, wykorzystywanego w terapiach depresji i chorób nerwicowych.

Dania z mąki orkiszowej BIO

Mąka orkiszowa razowa jest doskonałym produktem do wypieku ciast, ciasteczek, naleśników, gofrów i chleba. Bogactwo jej wartości odżywczych nadaje potrawom zdrowego charakteru, przy tym pozwala cieszyć się ich doskonałym smakiem.

Dbając o zdrowie czerp z natury to, co najlepsze. 


 

Skład: mąka orkiszowa* typ 1850
*Produkt rolnictwa ekologicznego
Certyfikowane przez AgroBioTest nr 04194
Kraj pochodzenia - Polska

Odmiana orkiszu to schwabenkorn lub oberkulmer rotkorn.

  wartość odżywcza w 100 g

  • wartość energetyczna 1305 kJ/311 kcal
  • tłuszcz 2,1 g
  • w tym kwasy
  • tłuszczowe nasycone 0,5 g
  • węglowodany 71,2 g
  • w tym cukry 3 g
  • błonnik 7,6 g
  • białko 11,5 g
  • sód 0,001 g

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (4)

18 grudnia 2017

Mąka orkiszowa 1850 jest jedną z moich ulubionych, pomimo że typ jest wysoki, jest ona na tyle drobna, że spokojnie zastępuję nią w wypiekach zwykłą mąkę i wszystko się udaje. A ja mam pewność, że sięgam po zdrowy produkt :-)

19 grudnia 2017

Waszą mąkę orkiszową kupuję stale z ciasta robię chleb wytrwale w piecu piekę bułki i rogale chrupiące złociste duże i małe Dzięki Wam ,że siejecie zboże to każdy człowiek upiec je może Dziękujemy

21 grudnia 2017

Makę orkiszowa używam do różnego rodzaju wypieków, chleba, ciasteczek czy naleśników. W naszym domu mąka orkiszowa stała sie podstawowym produktem, dzięki ogromnemu bogactów wartości odżywczych.

5 stycznia 2018

Mój mąż od kilku lat piecze chleby sam w piekarniku. Wypróbował już kilka rodzjów mąk orkiszowych od różnych producentów. Mąka typ 1850 od Babalskich najbardziej mu odpowiada. Czasem zdarzy się,że kupię mąkę orkiszową w innej firmie to mąż się strasznie złości, bo chleb nie jest taki jak powinien (kruszy się, nie urósł itp.). Na tej mące chleb jest najlepszy i nikt wtedy nie marudzi, ani mąż ani dzieci i wszyscy są zadowoleni. Tej mąki czasem dodaję do ciasteczek bądź naleśników, ale nie ukrywam, że to dla mojego męża jest mąka nr 1 i niech no tylko zajrzy do spiżarni a jej zabraknie...

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl