Promocje
Pakiet ekologicznych kaw - z Samopszy i Orkiszu
Pakiet ekologicznych kaw - z Samopszy i Orkiszu
26,21 zł 21,20 zł
szt.
Ekologiczny pakiet zdrowia - BŁĘKITNY
Ekologiczny pakiet zdrowia - BŁĘKITNY
42,28 zł 38,19 zł
szt.
Ekologiczny pakiet obiadowy - ZIELONY
Ekologiczny pakiet obiadowy - ZIELONY
34,06 zł 31,39 zł
szt.
Ekologiczny pakiet śniadaniowy - ŻÓŁTY
Ekologiczny pakiet śniadaniowy - ŻÓŁTY
36,13 zł 33,35 zł
szt.
Ekologiczny pakiet obiadowy - BRĄZOWY
Ekologiczny pakiet obiadowy - BRĄZOWY
44,99 zł 40,59 zł
szt.
Zestaw książek na prezent
Zestaw książek na prezent
64,80 zł 54,80 zł
zestaw
Ekologiczny pakiet obiadowy - BIAŁY
Ekologiczny pakiet obiadowy - BIAŁY
45,86 zł 40,99 zł
szt.
Zacznij zdrowo nowy rok - sięgnij po produkty ekologiczne
Zacznij zdrowo nowy rok - sięgnij po produkty ekologiczne

Odpowiednia dieta to klucz zarówno do dobrego zdrowia, jak i samopoczucia, dlatego, jeśli dotychczas nasz jadłospis pozostawiał wiele do życzenia, warto wraz z nowym rokiem zmienić coś nie tylko w swoim życiu, ale także i w diecie. Dlaczego warto sięgać po żywność ekologiczną i jakie produkty wybierać? Zapoznajcie się z naszymi radami!

To, co jemy znacząco wpływa na kondycję naszego organizmu. Dieta powinna być bogata nie tylko w składniki odżywcze, ale także witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obecnie żywność ekologiczna cieszy się coraz większym uznaniem, jednak wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy z tego, jak racjonalna dieta wpływa na stan naszego organizmu.

Żywność ekologiczna - zalety

Naturalne składniki są nie tylko zdrowszą, ale i smaczniejszą bazą do pełnowartościowych dań. Główną zaletą produktów ekologicznych jest to, że nie są one sztucznie wspomagane - brak szkodliwych konserwantów oraz chemicznych polepszaczy smaku sprawia, że wraz z pożywieniem przyswajamy porcję składników, które korzystnie wpływają na nasz organizm, poprawiając jego funkcjonowanie. Kolejnym aspektem wartym uwagi jest fakt, iż do uprawy żywności ekologicznej nie stosuje się nawozów sztucznych - to nie tylko korzyść dla naszego zdrowia, ale i przyrody, która nie jest narażona na skażenie i zbędne zanieczyszczenia.

Jakie produkty ekologiczne wybrać?

Obecnie na rynku pojawia się coraz więcej ekologicznych produktów bio, powstałych wyłącznie na bazie naturalnych składników, które, w przeciwieństwie do przetworzonej żywności, są dużo lepiej przyswajalne przez organizm człowieka. Jakie produkty ekologiczne wybrać, by mieć gwarancję, że dostarczymy sobie dawkę wartościowych substancji odżywczych? W pierwszej kolejności zwracajmy uwagę na skład - im krótszy, tym produkt jest zdrowszy! Pamiętajmy, że pierwsza pozycja na liście składników danego towaru oznacza, że to właśnie on dominuje w produkcie. Chcąc urozmaicić dietę, wprowadzając do jadłospisu zdrową żywność, warto sięgnąć po te produkty, które powstały na bazie wszystkim dobrze znanych, jednak często niedocenianych składników, jak np.: orkisz, gryka czy żyto. Warto także sięgnąć do korzeni, wybierając produkty wyprodukowane z dawnych odmian zbóż, które są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zaliczyć można do nich między innymi samopszę oraz płaskurkę. Zboża te są pełnowartościowymi składnikami makaronów, mąk, płatków, czy otrębów, które pozwolą nam przygotować smaczny i przede wszystkim zdrowy jadłospis na cały dzień.

Płatki bio Makaron z płaskurkiOtręby z samopszy

Ekologiczne dania - pyszne i zdrowe

Wiele osób wciąż wychodzi z błędnego założenia, że naturalne produkty pozbawione są smaku i aromatu. Produkty bio świetnie sprawdzą się zarówno do dań śniadaniowych, jak np.: owsianki, czy słodkich placuszków, dań obiadowych, jak i kolacji, a nawet deserów! Potrawy powstałe na bazie ekologicznych składników nie tylko świetnie smakują, ale przede wszystkim stanowią źródło energii, będąc prawdziwą bombą witaminową.

Wydaje się, że zdrowa żywność i desery w żaden sposób ze sobą nie współgrają - nic bardziej mylnego! Jesteś prawdziwym łasuchem, jednak chcesz zadbać o zdrowie i sylwetkę? Wypróbuj przepis na brownie z mąki orkiszowej:

Składniki:

 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g margaryny bezmlecznej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 i 1/5 szklanki mąki orkiszowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru pudru
  • ok. ⅓ słoiczka masła orzechowego

 

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem margaryny, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy suche składniki, dodajemy przestudzoną czekoladę, cukier puder i jajka. Całość miksujemy, przekładamy do formy. Na wierzch nakładamy łyżeczką niewielkie porcje masła orzechowego. Pieczemy przez ok. 40 minut w temp. 160 stopni.

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów na zdrowe dania na bazie ekologicznych produktów? Sięgnij po eko książki, w których znajdziesz sprawdzone receptury i przydatne porady!

Eko książki

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl