Skontaktuj się z nami: +48 664 355 280 bio@biobabalscy.pl

Blog kategorie

Ekologiczne potrawy na święta

Ekologiczne potrawy na święta

Święta to wyjątkowy czas, do którego każdy z nas przygotowuje się ze szczególną starannością. Domowe porządki, kompletowanie prezentów, a przede wszystkim przygotowywanie jadłospisu - to elementy, do których przywiązujemy największą wagę. Chcąc zadbać o walory smakowe oraz zapewnić bliskim dania, które będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe, warto przygotować tradycyjne potrawy w ekologicznej wersji.

Jednym z podstawowych dań wigilijnych jest barszcz z uszkami. Ta aromatyczna zupa jest bogata w wiele witamin i wartości odżywczych, pod warunkiem, że przygotowana jest na bazie buraków i naturalnego zakwasu - przygotowując danie z naturalnych składników, dostarczymy organizmowi sporą dawkę witaminy C i żelaza, wzmacniając odporność. Aby przygotować pyszny i sycący dodatek do wywaru buraczanego, czyli aromatyczne uszka z grzybami, warto zastąpić klasyczną mąkę, zdrowszą wersją w formie mąki orkiszowej, która świetnie sprawdzi się również podczas lepieniu pierogów. Mąka powstała na bazie orkiszu bogata jest w witaminę A, E, D oraz kompleks witamin z grupy B.

Lubicie święta na słodko? Jeśli tak, na wigilijnym stole nie może zabraknąć jednej z 12 tradycyjnych potraw, a mianowicie kutii. Klasycznie danie to przygotowywane było z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, miodu i bakalii, takich jak orzechy czy rodzynki. Jeśli chcemy przygotować bardziej wartościową i bogatą w witaminy potrawę, zastąpmy klasyczną pszenicę zdrowszym orkiszem, który jest źródłem witaminy B, niacyny i tiaminy, a także żelaza, manganu, miedzi i białka. Do kutii na bazie orkiszu możemy dodać, poza standardowymi bakaliami, daktyle, migdały i żurawinę oraz morele - dzięki temu potrawa będzie bardziej aromatyczna i wyrazista.

Wieczerza wigilijna nie może odbyć się bez esencjonalnego napoju w postaci kompotu z suszu. Zgodnie z tradycyjną recepturą naszych Babć, w kompocie powinny się znaleźć owoce, takie jak: suszone jabłka, gruszki, śliwki i morele. Jeśli lubimy słodkie trunki, kompot możemy posłodzić standardowym cukrem lub zdrowszym słodzikiem w postaci miodu. Aby wydobyć głębię smaku warto doprawić napój przyprawami, np.: cynamonem, goździkami, anyżem oraz sokiem z cytryny, żurawiną i świeżymi jabłkami.

Święta to także czas, kiedy słodkości smakują znacznie lepiej. Nic nie kojarzy się ze świętami tak, jak pierniczki i ich korzenny zapach. Jeśli jesteśmy zwolennikami zdrowych łakoci, klasyczną mąkę możemy śmiało zastąpić mąką gryczaną, która dostarcza organizmowi witaminę E, potas, sód i magnez oraz jest pozbawiona glutenu. Pierniczki przyprawione cynamonem, goździkami, imbirem i kardamonem będą nie tylko bardziej wyraziste, ale także zadziałają antybakteryjnie i wzmacniająco na nasz organizm.

Święta to czas, kiedy ochoczo zasiadamy do stołu, racząc się pysznymi, tradycyjnymi daniami, które niestety bywają dość ciężkie. Aby zatem móc cieszyć się smakowitymi potrawami, bez obaw o zdrowie i samopoczucie po ich zjedzeniu, warto sięgnąć po ekologiczne, zdrowsze produkty, używając ich zamiennie do klasycznych składników.

Zobacz również poprzednie wpisy:
Zdrowie pod choinką - pomysł na ekologiczny prezent świąteczny
Kaszki manne
- nie tylko dla dzieci
Dlaczego warto jeść płatki i po jaki rodzaj sięgać?

Ekologiczne prezenty na święta

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium