Skontaktuj się z nami: +48 664 355 280 bio@biobabalscy.pl

Blog kategorie

Kaszki manne - nie tylko dla dzieci

Kaszki manne - nie tylko dla dzieci

Kaszki manne to wspomnienie z dzieciństwa większości z nas. Idealne na pożywne śniadanie, z dodatkiem owoców lub soku są gratką nie tylko dla najmłodszych. Jaki rodzaj kaszki wybrać, by dostarczyć organizmowi porcję wartości odżywczych? Mamy kilka propozycji!

Kasza manna zazwyczaj spożywana jest na śniadanie i stanowi świetny, zdrowy start dla najmłodszych. Jednak to nie jedyne zastosowanie tego produktu, który równie dobrze sprawdza się jako deser, czy podstawa dania głównego, także dla dorosłych, którzy cenią sobie zdrową kuchnię. Z racji tego, że kasza manna uzyskiwana jest z pełnego ziarna, zachowuje wszystkie wartości odżywcze, będąc źródłem wielu  łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów. Po jaki rodzaj kaszy manny warto sięgać?

Kaszka z samopszy - samopsza jest pradawną odmianą zboża, która, dzięki bogactwu właściwości korzystnie działających na organizm człowieka, na nowo wraca do łask, ciesząc się uznaniem wśród zwolenników zdrowego żywienia. Kasza manna z samopszy dostarcza organizmowi cynk, który wpływa korzystnie na gospodarkę hormonalną oraz odporność i poziom cukru we krwi, a także skórę, chroniąc ją przed wysuszeniem i regenerując. Przygotowując posiłek na bazie kaszki z samopszy, dostarczamy organizmowi również magnez i żelazo, regulujące pracę układu nerwowego oraz chroniące przed anemią. Kaszka z samopszy świetnie smakuje przygotowana zarówno na wodzie, jak i mleku. Z dodatkiem domowego soku malinowego, będzie smaczną i zdrową propozycją słodkiego śniadania lub deseru.

Kaszka owsiana - owies najczęściej spożywamy w formie płatków. Kaszka manna na bazie owsa jest świetną alternatywą dla klasycznej, wszystkim dobrze znanej owsianki. Dlaczego warto zaczynać dzień od dania na bazie owsa? Zboże to jest nie tylko skarbnicą błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długo, równocześnie usprawniając pracę układu trawiennego, ale także betaglukanów, które odpowiadają za wzrost odporności organizmu. Podobnie, jak samopsza, owies to źródło magnezu, który działa pozytywnie na mózg oraz układ nerwowy. Spożywając kaszki owsiane uzupełniamy również poziom potasu, który chroni nerki, mięśnie oraz usprawnia pracę serca. Owies zawiera w sobie także cynk, który wpływa na ogólny stan skóry, włosów i paznokci, wzmacniając je. Kaszka manna owsiana idealnie komponuje się z miodem, stanowiąc smaczną i zdrową podstawę do deserów lub pożywnych, drugich śniadań.

Kaszka gryczana

Gryka zarezerwowana jest dla zwolenników wyrazistych smaków. Kaszka na bazie gryki dostarcza organizmowi witaminę B, wpływającą na regulację układu nerwowego oraz E, odpowiadającą za stan skóry, włosów i paznokci. To także źródło potasu, sodu i magnezu, które są elektrolitami wspierającymi serce i układ naczyniowy. Obecny w gryce mangan natomiast chroni przed osteoporozą, z kolei selen jest silnym przeciwutleniaczem, broniącym przed rozwojem chorób nowotworowych. Kaszka manna gryczana, ze względu na charakterystyczny posmak, sprawdza się głównie w wytrawnych daniach obiadowych, jednak równie dobrze komponuje się z miodem i orzechami, zwłaszcza włoskimi, będąc pożywną propozycją na sycące śniadanie.

Kaszki manne są nieco zapomniane, często kojarzone wyłącznie z propozycją śniadania dla maluchów. Różnorodność odmian kaszek gwarantuje jednak, że mogą mieć wiele zastosowań, przypadając do gustu zarówno najmłodszym, jak i dorosłym.

Zobacz również poprzednie wpisy:
Dlaczego warto jeść płatki i po jaki rodzaj sięgać?
Co kryją w sobie otręby i jak wpływają na nasze zdrowie?
Zdrowe przekąski - dlaczego warto po nie sięgać?

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium