Skontaktuj się z nami: +48 664 355 280 bio@biobabalscy.pl

Blog kategorie

Zdrowie na talerzu - dlaczego warto jeść płatki i po jaki rodzaj sięgać?

Zdrowie na talerzu - dlaczego warto jeść płatki i po jaki rodzaj sięgać?

Płatki na mleku to jedna z najpopularniejszych śniadaniowych propozycji. Jeśli chcesz zapewnić sobie uczucie sytości na dłużej, dostarczając równocześnie porcję zdrowia, uwzględnij w diecie płatki. Pszenne, owsiane, jaglane, a może z samopszy lub orkiszu - jaki rodzaj dostarczy organizmowi największą dawkę witamin i wartości odżywczych? Podpowiadamy!

Płatki z samopszy - prastare zboże, siostra pszenicy, wraca do łask, dostarczając organizmowi sporą dawkę zdrowia.  Nie bez przyczyny mówi się, że samopsza bogata jest w pierwiastki życia - spożywając produkty z tej odmiany pszenicy, dostarczamy organizmowi potas, magnez, cynk, żelazo i mangan, które wpływają na regulację ciśnienia krwi, poziomu cukru i układu nerwowego, usprawniają pracę nerek i tarczycy oraz poprawiając stan skóry, włosów i paznokci. To także źródło przeciwutleniaczy i błonnika, w skład którego wchodzą  beta-glukany, wpływające na odporność organizmu. Płatki z samopszy świetnie łączą się z jogurtem, kefirem lub mlekiem, mogą być też zdrowym dodatkiem do domowego chleba, panierką do mięs oraz składnikiem śniadaniowych placuszków.

Płatki jęczmienne - jęczmień to zboże bogate w wiele wartości odżywczych, dlatego też określa się go mianem żywności funkcjonalnej. Uwzględniając w diecie płatki jęczmienne, dostarczamy organizmowi sporą dawkę witaminy E, wpływającą nie tylko na ogólny stan skóry, neutralizując proces starzenia się, ale także pomagają  zwalczać problem bezpłodności. Dzięki witaminie B, produkty jęczmienne korzystnie oddziałują na układ nerwowy. Podobnie, jak samopsza, jęczmień bogaty jest w potas, magnez, mangan i cynk. To także źródło fosforu i wapnia. Regularne spożywanie płatków jęczmiennych pozytywnie wpłynie na układ odpornościowy oraz stan serca i mózgu. Płatki jęczmienne mogą być alternatywą dla klasycznych płatków - w połączeniu z mlekiem lub jogurtem i owocami będzie sycącą, smaczną propozycją śniadaniową. Płatki sprawdzą się także jako środek zagęszczający do sosów lub gulaszu oraz składnik warzywnych kotletów, a nawet zdrowych ciasteczek.

Płatki orkiszowe - w ziarnach orkiszu znaleźć można witaminę  A i E oraz kwas krzemowy - składniki te wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. To także skarbnica witaminy B, regulującej pracę mózgu i układu nerwowego oraz D, która, poza wzmacnianiem kości, przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Spożywając płatki orkiszowe dostarczamy organizmowi znaczną ilość fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i kobaltu oraz błonnika pokarmowego, zapewniającego uczucie sytości na dłużej oraz usprawniającego pracę układu pokarmowego. Płatki orkiszowe są nie tylko smaczną propozycją śniadaniową, ale także bazą do domowego ciasta lub słodkich placuszków. To także zdrowsza alternatywa dla klasycznej panierki do mięs.

Produkty zbożowe powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Aby dostarczyć organizmowi sporą dawkę witamin i łatwo przyswajalnych mikroelementów i wartości odżywczych, warto regularnie sięgać po płatki, wykorzystując je do przygotowania pysznych, zdrowych dań.

Zobacz również poprzednie wpisy:
Co kryją w sobie otręby i jak wpływają na nasze zdrowie?
Zdrowe przekąski - dlaczego warto po nie sięgać?
3 produkty z gryki, które warto jeść

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium