Co kryją w sobie otręby i jak wpływają na nasze zdrowie?
Co kryją w sobie otręby i jak wpływają na nasze zdrowie?

Pszenne, owsiane, żytnie, orkiszowe - wszystkim dobrze znane otręby to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i minerałów.  Dlaczego warto uwzględnić je w diecie i w jaki sposób stosować, by dostarczyć organizmowi tego, co najlepsze? Podpowiadamy!

Otręby to produkt powstały z przemiału zbóż, takich jak: pszenica, owies, czy żyto. Produkt ten bogaty jest w błonnik, który wspomaga układ trawienny i pobudza wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego, regulując równocześnie trawienie, co z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelit. Z racji wysokiej zawartości błonnika, który gwarantuje uczucie sytości na długo, otręby zalecane są w dietach odchudzających. Spożywając je regularnie, dostarczamy organizmowi także sporą dawkę magnezu oraz witamin z grupy B, korzystnie wpływających na układ nerwowy. Dieta bogata w otręby pozytywnie rzutuje na rozwój flory bakteryjnej oraz obniża poziom złego cholesterolu LDL, który przyczynia się np.: do rozwoju miażdżycy. Regularne spożywanie otrębów stabilizuje także poziom glukozy we krwi.

Najbardziej popularnym produktem są otręby pszenne, jednak to nie jedyny rodzaj, po który warto sięgać. Równie zdrowe są otręby orkiszowe, owsiane, żytnie, czy z samopszy, która dostarcza organizmowi porcję witaminy A i B oraz magnez, żelazo, potas i fosfor.

Jak przygotować otręby i o czym należy pamiętać, uwzględniając je w diecie?

Otręby, mimo, że są zdrowe i zawierają sporo wartości odżywczych, w nadmiarze mogą szkodzić. Dlatego nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji, tj.: 2 - 3 łyżek - taką porcję warto też rozdzielić na kilka posiłków - dzięki temu zmniejszymy ryzyko wystąpienia alergii lub innych, niekorzystnych objawów. Jakich? Najczęstszym symptomem zbyt dużej ilości otrębów w diecie są problemy układu pokarmowego, jak ból brzucha, wzdęcia, czy zaparcia, mogące prowadzić do wystąpienia zespołu jelita drażliwego. Dodatkowo, z racji zawartości kwasu fitynowego, celulozy i pektyny, mogą wystąpić problemy z przyswajaniem niektórych składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, czy cynk.

W jakiej formie jeść otręby? Z racji tego, że mają dość neutralny smak, świetnie komponują  się z wieloma potrawami. Najczęściej stanowią dodatek do jogurtów, płatków śniadaniowych i koktajli, równie dobrze komponują się z sałatkami, czy gulaszem. Otręby świetnie sprawdzają się jako dodatek do domowych wypieków - zarówno ciast, jak i pieczywa, mogą także zastąpić mąkę lub tartą bułkę przy panierowaniu mięsa - wystarczy wymieszać je z ulubionymi przyprawami.

Otręby świetnie sprawdzają się nie tylko w kuchni - to także idealny dodatek do domowych kosmetyków. Dodaj otręby do jogurtu naturalnego i wymieszaj z odrobiną soku z cytryny - w ten sposób przygotujesz peelingującą maseczkę oczyszczającą. Jeśli chcesz poprawić stan cery, wyrównując jej koloryt, połącz startą marchewkę z otrębami i sokiem z cytryny. Jeśli Twoja skóra potrzebuje nawilżenia, dodaj także łyżeczkę miodu. Aby zadbać o ogólny stan skóry, nawilżając ją, zagotuj otręby w mleku, następnie przecedzoną mieszankę dodaj do kąpieli - to sprawi, że skóra będzie odżywiona i miła w dotyku.

Zdrowa dieta to podstawa dobrego samopoczucia. Uwzględniając w swym jadłospisie otręby pamiętaj o zachowaniu umiaru - dzięki temu dostarczysz organizmowi wszystkiego, co najlepsze, mając pewność, że sobie nie zaszkodzisz. Urozmaicaj dietę o zdrowe, naturalne składniki, bogate w wartości odżywcze, witaminy i minerały, a będziesz cieszyć się dobrym zdrowiem i świetnym samopoczuciem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl