Skontaktuj się z nami: +48 664 355 280 bio@biobabalscy.pl

Blog kategorie

3 produkty z gryki, które warto jeść

3 produkty z gryki, które warto jeść

Gryka kojarzona jest zazwyczaj z kaszą, która idealnie współgra z sosem grzybowym lub mięsem. Jednak to nie jedyny produkt, który warto uwzględnić w swojej diecie. Jakie wyroby gryczane powinny znaleźć się w naszym menu? Odpowiadamy!

Gryka to prawdziwa skarbnica zdrowia. To świetne źródło białka, błonnika, węglowodanów złożonych oraz aminokwasów egzogennych, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Regularne jedzenie produktów gryczanych wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Równie dużą zaletą produktów gryczanych jest to, iż nie posiadają glutenu, w związku z czym są odpowiednie dla osób cierpiących na celiakię. To także naturalne źródło witamin z grupy B, wspomagających układ nerwowy oraz flawonoidów i niacyny, będących przeciwutleniaczami chroniącymi przed rozwojem nowotworów. Przygotowując posiłek na bazie gryki, dostarczamy organizmowi także sporą dawkę magnezu, żelaza, cynku, potasu i fosforu.

Aby wzbogacić swoją dietę o witaminy i mikroelementy, warto uwzględnić grykę w codziennym menu. Produkty gryczane idealnie sprawdzają się zarówno w daniach słodkich, jak i słonych. Po jakie wyroby warto sięgać i z czym je komponować, by stworzyć pyszny, zdrowy posiłek?

Kasza gryczana - dostępna w formie palonej i - zdrowszej - niepalonej, jest bogata w skrobię, która uwalniana jest powoli, dzięki czemu dostarcza organizmowi energii na dłużej oraz jest odpowiednia i bezpieczna jest dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki dwukrotnie większej zawartości błonnika niż w makaronach, kasza stanowi świetny składnik potraw dietetycznych, gdyż nie tylko zapewnia uczucie sytości na długo, ale także usprawnia pracę układu trawiennego, regulując przemianę materii. Osoby mające skłonność do anemii powinny chętnie sięgać po ten gatunek kaszy - to skarbnica żelaza i kwasu foliowego. Produkt ten idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, smacznie komponując się z sosem grzybowym oraz mięsem. Kasza może być też podstawą farszu do pierogów oraz placuszków, czy zapiekanki.

Płatki gryczane - są źródłem węglowodanów, które dostarczają organizmowi energii, dlatego produkt ten idealnie sprawdza się podczas śniadania - płatki gryczane możemy zalać wodą lub mlekiem, przygotowując je w zbliżony sposób do klasycznej owsianki. Za sprawą wysokiej zawartości błonnika, tego typu posiłek nasyci nas na długo. Płatki gryczane są także bogate w wartości odżywcze, jak cynk, czy witamina E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry - regularne spożywanie produktów gryczanych może poprawić stan naszej cery.

Mąka gryczana - ze względu na brak zawartości glutenu oraz niski indeks glikemiczny, mąka ta może stanowić podstawowy składnik w menu osób chorych na celiakię i cukrzycę. Dzięki wysokiej zawartości magnezu, wpływa na układ nerwowy, wspomagając regenerację mięśni. Z kolei zawarta w mące miedź wzmacnia układ krążenia, przyczyniając się do tworzenia czerwonych krwinek. Jak wykorzystać tego typu mąkę w kuchni? Z mąki gryczanej upiec można zdrowy i pyszny chleb, którego smak warto dodatkowo wzmocnić płatkami gryczanymi. Na bazie mąki gryczanej możemy także przygotować domowy makaron lub ciasta, czy pierogi.

Jesteśmy tym, co jemy. Jeśli chcemy zadbać o organizm, równocześnie korzystnie wpływając na nasze samopoczucie, warto urozmaicić dietę o produkty gryczane, które dostarczają sporą dawkę łatwo przyswajalnych wartości odżywczych i witamin.

Zobacz również poprzednie wpisy:
Dlaczego warto jeść kaszę?
Kawa z samopszy - zdrowe rozpoczęcie dnia
Rośliny strączkowe i ziarna -dlaczego powinny znaleźć się w diecie każdego z nas?

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium