Skontaktuj się z nami: +48 664 355 280 bio@biobabalscy.pl

Blog kategorie

Zalety picia kawy orkiszowej, o których nie wiedziałeś

Zalety picia kawy orkiszowej, o których nie wiedziałeś

Zalety picia kawy orkiszowej, o których nie wiedziałeś/aś

Kawa zbożowa do niedawna była kojarzona wyłącznie z napojem dla dzieci lub kobiet w ciąży. Obecnie sięgają po nią zwolennicy zdrowego trybu życia i ekologicznych produktów. Dlaczego? Zapoznajcie się z zaletami kawy zbożowej, o których z pewnością nie wiedzieliście!

Kawa zbożowa jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa, głównie ze względu na to, że nie zawiera kofeiny. Tego typu napój zalecany jest zatem osobom mającym problemy żołądkowe, kobietom w ciąży, dzieciom, czy osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

To także źródło wielu cennych składników. To świetne źródło błonnika, wpływającego na przemianę materii, białek, węglowodanów oraz witamin z grupy B, korzystnie wpływających na układ nerwowy. Kawa zbożowa zawiera także polifenole, które wykazują działanie antynowotworowe. Pszenica, jęczmień, żyto - to właśnie z tych zbóż, a dokładnie z ich prażonych ziaren, powstaje napój, po który sięga coraz więcej osób, dbających o dietę i zdrowie.

Kawa orkiszowa - faworyt wśród miłośników zdrowego odżywiania

Obecnie coraz większym uznaniem cieszy się kawa powstała z orkiszu - odmiany pszenicy, bogatego w białko i lepiej przyswajalny gluten, z tego względu jest polecana osobom, które mają problemy żołądkowe - nie podrażnia tak, jak klasyczna kawa, dodatkowo jest lekkostrawna i usprawnia metabolizm, wpływając korzystnie na oczyszczenie organizmu z toksyn. To także źródło witaminy A, B, D i E. Kawa orkiszowa, mimo, iż jest pozbawiona kofeiny, działa pobudzająco, usprawniając pracę mózgu, dlatego świetnie sprawdza się w przypadku zmęczenia. Orkisz bogaty jest w rodanid, który poprawia odporność organizmu oraz kwas krzemowy, wzmacniający skórę, włosy i paznokcie.

kawa orkiszowa bio

Kawa orkiszowa - jak spożywać?

Kawa orkiszowa równie dobrze smakuje na ciepło, jak i w formie bardziej orzeźwiającej, z dodatkiem lodu. Aby przygotować kawę orkiszową na gorąco, zalewamy ją wrzątkiem, pozostawiając na ok. 5 - 10 min do zaparzenia. Napój świetnie współgra z miodem i takimi przyprawami jak kardamon, cynamon czy imbir. Jeśli wolimy napój w wersji na zimno, wystarczy wymieszać kawę z mlekiem, miodem i lodem, używając shakera.

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, jednak chcesz zadbać o swoje zdrowie, eliminując z diety kofeinę, kawa zbożowa będzie strzałem w dziesiątkę. Wybierając produkt warto zdecydować się na kawę orkiszową, która jest nie tylko smaczna, ale także dostarcza organizmowi szereg korzystnych składników, usprawniających pracę organizmu.

Zobacz również poprzednie wpisy:
5 pomysłów na deser z otrębami
3 pomysły na śniadanie z samopszy
Dlaczego warto wybierać ekologiczne produkty?

 

kawa zbożowa orkiszowa ekologiczna

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium