5 pomysłów na deser z otrębami
5 pomysłów na deser z otrębami

Zdrowsza wersja smacznych deserów z ekologicznych produktów 

Jesteś łasuchem, jednak dbasz o zdrowie i linię? Zamień klasyczne słodkości na zdrowszą wersję ulubionych deserów. Wypróbuj przepisy na pyszne desery z otrębami w roli głównej.

Otręby i ich zalety

Otręby stanowią produkt uboczny przemiału zbóż, przez co do niedawna były traktowane jako produkt gorszej jakości. Obecnie otręby stanowią podstawę zdrowej, racjonalnej diety. Wyróżnić można otręby pszenne, żytnie i orkiszowe, a także gryczane, owsiane, ryżowe i z samopszy. Główną zaletą tego produktu jest to, że otręby bogate są w błonnik, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości na długo - dlatego też stanowią podstawę jadłospisu osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Otręby są także bogate w witaminy z grupy B, obniżają poziom złego cholesterolu oraz regulują poziom cukru we krwi.

Miłośnicy słodkości, chcący zadbać o zdrowie, nie muszą w pełni rezygnować z deserów. Wystarczy zastąpić klasyczne słodycze nieco zdrowszymi propozycjami.

Jak przygotować deser z otrębami w roli głównej?

Miłośnicy słodkości, chcący zadbać o zdrowie, nie muszą w pełni rezygnować z deserów. Wystarczy zastąpić klasyczne słodycze nieco zdrowszymi propozycjami.

Babeczki czekoladowe z otrębami

deser ekologiczny z otrębami

Uwielbiasz muffiny? Te babeczki z pewnością przypadną Ci do gustu, idealnie sprawdzając się zarówno jako deser, jak i sycące drugie śniadanie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • ½ szkl. oleju
  • 1 ½ szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 ½ szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl.otrąb pszennych
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl. rodzynek lub daktyli
  • ½ szkl. pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ulubione owoce

Przygotowanie:

Suche składniki łączymy z bakaliami, następnie dodajemy do wymieszanych wcześniej składników mokrych. Gotowe ciasto przelewamy do foremek na muffinki, dodajemy owoce, posypujemy szczyptą cynamonu. Babeczki pieczemy ok 15 - 20 minut, w temperaturze 200 stopni.

Owoce pod kruszonką z otrębów

owoce z ekologicznymi otrębami

Jesteś miłośnikiem deserów, w których królują owoce? Ten przepis z pewnością Cię zachwyci, zwłaszcza, jeśli lubisz połączenie słodyczy z orzeźwiającym, lekko kwaśnym smakiem.

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 gałązka rabarbaru
  • garść wiśni i truskawek 
  • cynamon
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżeczki migdałów w słupkach

Przygotowanie:

Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier i cynamon. Przełożyć do kokilek. Masło rozcieramy, następnie mieszamy z pozostałymi składnikami, tworząc kruszonkę. Posypujemy przygotowane wcześniej owoce, następnie pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciastka otrębowe

ciasta otrębowe, otręby ekologiczne

Wolisz klasyczne ciastka? Przygotuj zdrowszą wersję ulubionego deseru. Ciastka otrębowe idealnie sprawdzą się jako słodka, zdrowa przekąska. Dowolność w dodawaniu dodatków sprawia, że możesz dopasować smak ciastek do swojego gustu.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g otrębów pszennych
  • 50 g otrębów owsianych
  • 100 g cukru brązowego
  • 150 g masła
  • suszone owoce (śliwki, morele, rodzynki, daktyle)
  • opcjonalnie: orzechy, migdały, gorzka czekolada

Przygotowanie:

Suche składniki mieszamy z pokrojonymi na drobne kawałki owocami. Następnie łączymy z ostudzonym, wcześniej rozpuszczonym masłem. Powstałą masę przekładamy na formę do pieczenia, wyścieloną papierem, formując ciastka. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Batoniki otrębowe

batoniki ekologiczne z otrębami

Szukasz alternatywy dla niezdrowych przekąsek? Batoniki otrębowe będą strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • 70 g otrębów owsianych
  • 80 g otrębów granulowanych
  • 50 g rodzynek
  • 20 g słonecznika
  • 50 g płatków migdałowych
  • 3 jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połącz ze sobą, dokładnie mieszając, aż do powstania zwartej masy. Gotowe ciasto przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia (foremka o wymiarach 20 x 20cm), następnie mocno dociśnij, by ciasto nie było zbyt grube. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy wypiek pokrój na małe paski, tworząc batoniki. Przechowuj w lodówce.

Ananasowy deser z otrębami

deser z ananasem i otrębami bio

Nie lubisz spędzać w kuchni zbyt dużo czasu? ten deser przygotujesz ekspresowo!

Składniki:

  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 4 suszone figi i morele
  • garść rodzynek sułtańskich
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • ½ świeżego ananasa
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Suszone owoce mieszamy z otrębami i podprażamy na oleju kokosowym, odstawiamy do ostygnięcia. Do wysokich szklanek nakładamy warstwowo pokrojonego w kostkę ananasa, jogurt z dodatkiem miodu oraz otrębową mieszankę. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników.

Słodkości nie muszą być tuczące i niezdrowe. Jeśli jesteś miłośnikiem deserów, jednak zwracasz uwagę na produkty, jakie uwzględniasz w diecie, przepisy na łakocie z otrębami z pewnością przypadną Ci do gustu.

ekologiczne produkty z otrębami bio otręby

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl